Microconcerts als Patis de Palma
En aquesta activitat, que combinarà la part musical amb el gaudi de diferents entorns de Palma hi ha presents alumnes de diferents instruments, famílies i professorat. En aquestes audicions és important no sols el resultat musical sinó la posada en escena abans, durant i després així com el gaudi amb la pròpia interpretació i escoltant la dels demés companys i companyes. Les dates són del 21 al 24 de gener de 2025 al pati de Ca’n Oms.
Ca´n Oms
Descripció
L´entrada apareix amb coberta reformada. A l´esquerra, s´hi situa un portalet d´estudi gòtic provinent del carrer de Can Sanç. L´arc rebaixat que deixa pas al pati és sostingut per pilastres amb capitells de tradició jònica amb el relleu de l´escut dels Oms. A la dreta, hi ha la naia o replà lateral, amb balustrada superior. Davall la naia, hi ha un coll de cisterna de secció octogonal, adossat al mur. Al fons, es repeteix l´arc rebaixat i les pilastres de l´entrada i es configura l´espai que acull l´escala, de pedra de Santanyí, en escaire i amb barana de balustres plans de ferro. Al primer pis, una elegant finestra balconera amb balustrada mostra l´escut dels Oms. Tot plegat, aconsegueix una harmònica escenografía. La façana posterior conserva una volada de fusta tallada on apareixen escuts dels Oms.
Notes històriques
Hug de Berard i Palou va ser propietari de la casa al XVI, ocupà importants càrrecs polítics i recuperà Cabrera dels sarraïns, per la qual cosa Felip II li concedí noblesa. La casa comprenia vàries edificacions anteriors. Els seus descencents la varen vendre el 1642 a Jerònim Doms, amb llinatge de l´antiga noblesa. La família Oms ocupa la casa al llarg dels s. XVII i XVIII. Al s. XIX, l´hereva de la família, Joana Magdalena Doms i Torrella, es casà amb el militar francès Enrique de Chauveron y Lavergne; la filla d´ambdós i hereva, Joaquina de Chauveron i Doms, es casà amb Ignasi Truiols Vilallonga (de la família dels marquesos de la Torre), família que ostentarà la representació de can Oms des d´aleshores. Segons la “Lista electoral rectificada” de l´any 1864, la casa es trobava a la illeta núm. 1 i era propietat de D. Francesc Truyols i Chauverón “hacendado”, amb 8.576 lliures de quota (AMP, 1060).
El pati és el resultat de reformes del segle XVIII. Cap a l´any 1872 l´Arxiduc Lluís Salvador l´esmenta com a pertanyent a la família Truyols i en destaca el seu gran voladís. El portal gòtic situat a l´esquerra de l’entrada du les armes dels Armadans i procedeix de la casa medieval d’aquesta família encara avui existent al carrer de Can Sanç.
Actualment l´edifici és propietat de l´Ajuntament de Palma, qui promogué la reforma de 1982, dirigida per Elies Torres.